Originele vierkantshoeve 'Hoeve Cluysemanshof' met weiland, vijver, bakhuisje en naastgelegen bedrijfswoning op een zeer rustige en landelijke locatie in Bree

Deze originele vierkantshoeve met zonnige ingesloten binnenkoer, tuin, weilanden aan de achterzijde en prachtige vijver is gelegen op een zeer rustige locatie. Oorspronkelijk gekend als het 'Bosmanshof', vanaf ca. 1622 genoemd naar de familie Cluysemans. In de volksmond momenteel gekend als "hoeve De Cluys". De hoeve is één van de oudste vestigingen rond Bree; zij onstond bij de vijver waarin zich de bron van de Boneputterbeek bevindt. Deze beek voedde de grachten van de stadsvesten van Bree.
De oude kern van de hoeve dateert uit de eerste helft van de 17de eeuw, zoals aangeduid door de muurankers in de zuidoostelijke zijgevel van het woonhuis. De hoeve staat op de Ferrariskaart (1771-77) aangeduid als L-vormig; de daarweergegeven vleugels zijn de noordoostelijke en noordwestelijke vleugel; waarvan het woonhuis toen zeker reeds van steen was. In de loop van de eerste helft van de 19de eeuw werd de hoeve aan de zuidwestelijke zijde door een muur afgesloten; het aanbouwen van recente dienstgebouwen tegen deze muur gaf het geheel zijn huidig gesloten uitzicht.
De Kluisstraat liep tot de 19de eeuw slechts tot aan de hoeve; de verlenging dateert uit de 20ste eeuw; deze verlenging loopt over het voormalige erf, zodat het bakhuis nu aan de overzijde van de straat ligt. Bakstenen gebouwen, voorheen witgekalkt, onder zadeldak (mechanische pannen), gegroepeert rondom een rechthoekig, met Maaskasseien geplaveid erf, toegankelijk via een ijzeren hek in de zuidwestelijke zijde.
Achter het erf, het woonhuis met links aansluitend een stal. Het woonhuis is het oudste gedeelte; het is een enkel huis van twee traveeën en één bouwlaag; de oorspronkelijke dakhelling werd, waarschijnlijk in de tweede helft van de 19de eeuw, gewijzigd.
De bij het woonhuis aansluitende stal dateert uit een lateren periode, waarschijnlijk uit de tweede helft van de 19de eeuw.
De oorspronkelijke dwarsschuur bevindt zicht in de vleugel aan de linkerzijde van het erf. Het huidige gebouw heeft een oudere kern, zichtbaar in de zijgevel aan straatzijde: dit was een lager en smaller gebouw, waarvan de zijgevel in de huisige bewaard bleef; mogelijk was dit de oorspronkelijke, 17de eeuwse schuur. De huidige ordonnantie dateert uit de eerste helft van de 19de eeuw. Smeedijzeren muurankers met krullen. Recente muuropeningen; de centrale korfboogpoort werd gedicht. Zijgevel met aandak, vlechtigingen, topstuk en schouderstukken.
De dwarsschuur aan de rechterzijde van het erf dateert uit de eerste helft van de 19de eeuw. Smeedijzeren muurankers met krullen. Gewijzigde muuropeningen, de centrale korfboogpoort werd gedicht. Zijgevel met aandak, vlechtingen, topstuk en schouderstukken. De achtergevel heeft een dropmotief onder de dakrand.
Ruim bakhuis uit de eerste helft van de 19de eeuw. Bakstenen gebouw van de drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen). Baksteenpilasters flankeren de voorgevel; hier werden aandak en vlechtingen verwijderd. Rondboogdeur. Lage bakoven onder zadeldakje tegen de achtergevel.

De U-vormige hoeve voldoet niet aan de eisen van de stabiliteit van het Collegebesluit. Het gevolg hiervan is dat de basisrechten voor de zonevreemde constructies niet van toepassing zijn voor het U-vormig hoevecomplex. Met andere woorden kunnen enkel agrarische bedrijven en para-agarische bedrijven in aanmerking komen voor een omgevingsvergunning voor het restaureren, verbouwen of (gedeeltelijk) herbouwen van het U-vormig hoevecomplex, gezien de ligging in agrarisch gebied.

Over de bestaande, recentere naastgelegen woning wordt geen uitspraak gedaan in het Collegebesluit. Dit is de bedrijfswoning van het agrarisch bedrijf waarvan de bedrijfsexploitatie inmiddels werd stopgezet. Het huis is zeer ruim met vier slaapkamers en erg praktisch ingedeeld.
De ligging is een grote troef, rustig en landelijk net buiten het centrum van Bree.

=> Naastgelegen bedrijfswoning
U komt het huis binnen via de inkomhal met trap naar verdieping. De ruime woonkamer met tegelvloer en wandradiatoren grenst aan de keuken. Deze kunststofkeuken is voorzien van een elektrisch fornuis, afzuigkap, oven, inox spoelbak, vaatwasser en koelkast. De praktische naastgelegen bergruimte is voorzien van rekken. In de wasplaats is een vaste kastenwand, dubbele wastafel en aansluiting voor wasmachine en droogkast aanwezig. De recent vernieuwde badkamer met ruime inloopdouche en wastafel is volledig betegeld. In de veranda is het heerlijk genieten van het vergezicht. Ook is er nog een slaapkamer/bureauruimte aanwezig op het gelijkvloers.
Via de overloop bereikt u het apart toilet en de vier slaapkamers waarvan twee met zolderberging en twee met vaste kastenwanden. Het huis wordt verwarmd via stookolie en de kunststoframen beschikken over hoogrendementsbeglazing.
Dit huis is de ideale gelegenheid om te bewonen tijdens de verbouwingswerken/renovatiewerken.

U kan deze vierkantshoeve terug omtoveren tot een waar paradijs! Aan de prachtige vijver is het heerlijk vertoeven en geniet u van de rust die hier heerst. Een bezoek ter plaatse is zeker de moeite waard!

=> Indeling naastgelegen huis
-- Gelijkvloers: Inkomhal, woonkamer, keuken, bergruimte, wasplaats, slaapkamer/bureau, nachthal, badkamer, apart toilet en achterinkom
-- Verdieping: Overloop, toilet, vier slaapkamers en bergzolder


5

1

Ja

53 529 m²

343
kWh/m²/jaar

Bree

Kluisstraat 5
Vraagprijs: € 600 000,-
Perceeloppervlakte: 53 529 m²
Bewoonbare opp.: 234 m²
Niet geïndexeerd K.I.: 1.308,00 €

Stedenbouwkundige vergunning : Ja Dagvaarding uitgebracht: Geen rechterlijke herstelmaatregel of bestuurlijke maatregel opgelegd Voorkooprecht: Ja Verkavelingsvergunning van toepassing: Neen Stedenbouwkundige bestemming: Landschappelijk waardevolle agrarisch gebied
gelegen volgens gewestplan: zone voor gemeenschapsvoorzieningen en openbaar nut

Deel dit pand:

Een Vraag? contacteer ons!

Heeft u een vraag of wenst u een bezoek? Bel ons of vul onderstaand formulier in en wij nemen verder contact met u op betreffende deze eigendom.
U moet akkoord gaan met het privacy beleid van deze website
* Alle velden met een sterretje zijn verplicht.

Openingsuren

maandag tot vrijdag:
9u00 - 12u00 / 13u30 - 17u00
zaterdag:
op afspraak


Of bel ons

Tel. +32(0)89/56.57.06
Bezoek nu
U gebruikt een verouderde browser. Upgrade nu naar een moderne browser om ten volle gebruik te kunnen maken van alle functies van onze site:
Chrome |  FireFox |  Safari |  Internet Explorer