Prachtig historisch pand "het Koetshuis" met diverse mogelijkheden in het hartje van Maaseik

Het voormalig achterhuis, genaamd het koetshuis, is het enige overblijfsel van het pand “Den Groene Schildt” welk deel uitmaakt van het oude stadshuis van Maaseik . Het koetshuis ligt op de Eikerstraat met directe toegang tot de mooie gezellige Markt. Dit pand geklasseerd als onroerend erfgoed dateert van 1615 en werd echter later in 1671 herbouwd. Het huis werd gerestaureerd in 1983-84 onder leiding van architect E. Martens uit Maaseik. Het huis dateert in zijn huidige, barokke uitzicht van de heropbouw van 1671. Het gebouw is gelegen op een perceel grond van 1a34ca met als bestemming administratief gebouw.

=> Het Koetshuis
De ingang van het koetshuis springt meteen in het oog : De prachtige ramen met glas in lood en de mooie houten poort omkaderd door arduin via dewelke u binnenkomt in de prachtige inkomhal. De inkomhal met blauwe natuurstenen vloer en mooi hoog plafond met houten balken leidt u via het raam in ontlastingsboog met glazen deur tot de binnentuin. Op de benedenverdieping zijn er twee ruimtes waarvan de rechterruimte eerder ingericht was als parkeerwinkel. Deze kantoorruimte heeft een aparte ingang met balie en grote raampartijen aan de voorzijde.
Vanuit het rechter gedeelte van het pand gaat u via een houten trap naar de eerste verdieping waar er één grote ruimte is. De voorste ruimte heeft een inbouwkast met daarin een afwasbak verwerkt. Hier bevindt zich op de overloop een apart gastentoilet.
Vanuit de trappenhal gaat u via dezelfde houten trap naar de tweede verdieping waar er nog twee extra ruimtes zijn met houten balkenstructuren en veel lichtinval, mede door het grote veluxraam. Vanuit één van deze ruimtes heeft u zelfs zicht op de kerktoren.

=> Bouwkundige eigenschappen van het koetshuis
Enkelhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (leien, daterend van de restauratie), gedateerd op de sluitsteen van de poort 1671; de oorspronkelijke dakhelling werd bij de restauratie herteld.
Bakstenen pilastergeven op een zeer lage, kalkstenen plint. Kalkstenen pilasters (Dorisch) op de penanten, met sokkel en geprofileerde lijsten. Rechthoekige vensters in vlakke, kalkstenen rondboogpoort met als posten de flankerende pilasters; geprofileerde druiplijst; jaartal 1671 in de stuitsteen.
e achtergevel is voorzien van een gedicht, kalkstenen raam met ontlastingsboog (eind 18de-begin 19de eeuw), een gelijkaardig raam een halve verdieping hoger, en op dezelfde hoogte een kalkstenen kruiskozijn en dot bolkozijn, beide met gedicht bovenlicht; rechthoekige, kalkstenen venstertjes onder de kroonlijst. Recente aanbouwsels tegen de benedenverdieping. Bakstenen krulgeven als linkerzijgevel. Op de binnenplaats werd bij de restauratie een 15de-eeuwse waterput ontdekt.

=> Handelspand of woonhuis in een pand met historische waarde: mogelijkheden
Dit achterhuis biedt u echter diverse mogelijkheden. U kan dit pand verder benutten als handelspand ofwel volledig renoveren tot twee mooie ruime stadswoningen. Een combinatie van de twee is echter ook mogelijk mits de nodige aanpassingen uiteraard.

In eerste instantie kan hier één woongelegenheid per onderdeel, zijnde een woning in het linker gedeelte en een woning in het rechter gedeelte. Indien er meerdere woongelegenheden worden gemaakt moeten deze kwalitatief voldoende zijn, waarmee bedoelt wordt:
-Buitenruimte bij elke woonentiteit
- Bergingsmogelijkheden
- Voldoende natuurlijke lichtinval
- Geen entiteiten onder de dakkap.
Een voldoende uitgewerkt ontwerp moet dit aantonen.

Indien het gebouw constructief wordt veranderd dan moeten ook parkeermogelijkheden voorzien worden op eigen terrein in ratio met het aantal onder te brengen woonentiteiten.
Alle functies die in overeenstemming te brengen zijn met de bestemming wonen zijn toegelaten. Dit kan horeca, kantoor of andere functie zijn. Elk ontwerp voor het linker perceel moet getoetst worden in functie van de erfgoedwaarde van het gebouw.

Wonen in een historisch pand dat deel uitmaakt van het erfgoed en te midden in het stadscentrum is zeker niet alledaags maar wel héél apart. U kan uw inspiratie wat het interieur betreft de vrije loop laten gaan: een unieke mix van oud en nieuw, het creëren van openheid op basis van de grote bestaande ruimtes, … het resultaat zal er zeker en vast magnifiek uitzien.

Aarzel niet de dienst ruimtelijk ordening van de stad Maaseik te contacteren voor de verbouwings-/renovatiemogelijkheden.


Neen

134 m²

Maaseik

Vraagprijs: Op aanvraag
Perceeloppervlakte: 134 m²
Bouwjaar: 1615

Stedenbouwkundige vergunning : Ja Voorkooprecht: Neen Verkavelingsvergunning van toepassing: Neen Stedenbouwkundige bestemming: Woongebied met culturele, historische en/of esthetische waarde

Een Vraag? contacteer ons!

Heeft u een vraag of wenst u een bezoek? Bel ons of vul onderstaand formulier in en wij nemen verder contact met u op betreffende deze eigendom.* Alle velden met een sterretje zijn verplicht.

Openingsuren

maandag tot vrijdag:
9u00 - 12u00 / 13u30 - 17u00
zaterdag:
op afspraak


Of bel ons

Tel. +32(0)89/56.57.06
U gebruikt een verouderde browser. Upgrade nu naar een moderne browser om ten volle gebruik te kunnen maken van alle functies van onze site:
Chrome |  FireFox |  Safari |  Internet Explorer